down

Gastvrijheid, Eigenheid en Openheid

Bos, heide, water en schitterende architectuur; dat is wat u te wachten staat bij een verblijf op Landgoed Noorderheide. De voormalige bewoners hebben er mede voor gezorgd dat het landgoed van 18 hectare authentiek en puur is gebleven. Het landhuis is door zijn bijzondere ontwerp één met de natuur en leent zich hiermee bij uitstek voor ‘heisessies’.

Stichting Elise Mathilde Fonds is sinds 2008 eigenaar van Landgoed Noorderheide en stelt vanuit haar doelstellingen het landgoed kosteloos beschikbaar voor maatschappelijke doeleinden. Daarnaast wordt Landgoed Noorderheide verhuurd voor zakelijke bijeenkomsten. Voor beide gelegenheden geldt dat een aanvraag moet worden ingediend die door het stichtingsbestuur zal worden beoordeeld.

Maatschappelijk

Stichting Elise Mathilde Fonds stelt Landgoed Noorderheide “om niet” ter beschikking aan instellingen die er een activiteit organiseren waarvan de verwachting op langere termijn is dat de uitwerking ervan bijdraagt aan de maatschappelijke cohesie in Nederland.

Dit kunnen zijn:

Instellingen die een algemeen sociaal, cultureel of ideëel doel nastreven. Voorwaarde is dat deze stichtingen of verenigingen zonder winstoogmerk opereren, statutair gevestigd zijn in Nederland, hun activiteiten in Nederland ontplooien en zo min mogelijk bezoldigde bestuursleden en medewerkers hebben. Personen en instellingen die zich op een of andere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Zakelijk

Landgoed Noorderheide is een besloten landgoed en daarmee bijzonder geschikt voor zakelijke bijeenkomsten, ‘stille’ conferenties of trainingen, dit alles zowel met als zonder overnachting. Wanneer u op Noorderheide verblijft, is dat in volledige exclusiviteit: er zijn geen andere gasten dan uw groep. Uiteraard is er de mogelijkheid lunch en diner te laten verzorgen.

Als u gebruik wilt maken van Noorderheide kunt u contact opnemen via mail of telefoon. Uw aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door het bestuur van de Stichting Elise Mathilde Fonds.

Geschiedenis

D.G. van Beuningen, koopman, reder, industrieel en kunstverzamelaar, heeft Noorderheide in de periode 1939 – 1941 laten bouwen door architect Frits Eschauzier. Het is de verdienste van het ontwerp en de uitvoering ervan dat het enorme complex niet detoneert in het landschap. Het huis was ooit een klein privé-museum door de kostbare verzameling schilderijen die er hingen. Deze verzameling is in 1958 geschonken aan het museum Boijmans, dat als dank ‘Van Beuningen’ aan zijn naam toevoegde. Tot begin 2008 hebben nazaten van D.G. van Beuningen in het landhuis gewoond.

De bouw van het woonhuis
Woonhuis Noorderheide is gebouwd in de periode 1938 – 1941 in opdracht van D.G. van Beuningen door architect Frits Eschauzier. De plattegrond van het huis laat zien dat er twee parallel geplaatste vleugels zijn, aan weerszijden van een open binnenhof. Op het zuiden liggen in het verlengde van elkaar de woon-, werk- en eetkamer; op het noorden de keuken en de dienstvertrekken.

De noordflank ligt in de beschutting van een bosrand, de zuid- en westzijden hadden indertijd een vrij uitzicht over het ruige, glooiende heidelandschap. Zicht was er tot het vijf kilometer verderop gelegen landgoed Stakenberg. Zichtlijnen waren sowieso belangrijk voor Eschauzier, vandaar ook het enorme venster en de glazen pui in de zuidwesthoek. Met een erker in de oostmuur zorgt Eschauzier voor een ontbijthoek die als het ware ‘buiten’ staat. Dit geldt in nog grotere mate voor de grote dakkapel in de voormalige ouderlijke slaapkamer. Deze hangt zo ongeveer buiten de gevel, waardoor de ervaring van de weidsheid van het landschap goed tot zijn recht komt.

Voor de decoratie zijn diverse kunstenaars door Eschauzier ingeschakeld. Han Richters (bekend van het Nationaal Bevrijdingsmonument Wageningen) maakte het reliëf boven de ingang, Hildo Krop nam het reliëf op de binnenplaats voor zijn rekening en Erna van Osselen ontwierp de glas-in-loodramen in de verbindingsruimtes. Nel Klaassen ten slotte, vervaardigde een intarsia (inleg) versiering in de marmeren vloer van de hal en voorzag de schouw van de open haard in de woonkamer van een reliëf van Sint Joris.

Inmiddels is landhuis Noorderheide plus de bijbehorende tuinen een rijksmonument.

Bron: Jouke van der Werf, ‘F.A. Eschauzier, een orde voor de zintuigen’, 1999, uitgeverij 010.

Omgeving

Landgoed Noorderheide ligt in een uitgestrekt bos- en heidegebied, het Centraal Veluws Massief. Ten noorden en oosten wordt het begrenst door het Vierhouterbos, aan de zuidkant ligt het Elspeterbos en de Elspeterhei bevindt zich ten westen van het landgoed. De bossen, heidevelden en stuifzandgebieden hebben een grote diversiteit aan vegetatie. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, dassen, vossen, konijnen en eekhoorns bewonen samen met vele andere dieren dit Veluwse grondgebied.

Er zijn meer dan genoeg fiets- en wandelroutes: van een korte wandeling naar Vierhouten tot een urenlange fietstocht. Of u gaat naar het Kröller Muller museum, vaart met een botter over het Veluwemeer, doet een GPS survival, bezoekt één van de Hanzestadjes, maakt een beeldenboswandeling of fietst ‘langs’ impressionistische schilderijen.

Maar wie gewoon even naar buiten wil, kan uiteraard prima terecht op de achttien hectare die u binnen de omheining van het landgoed ter beschikking staan. U loopt bijvoorbeeld naar het pittoreske meertje ‘De Diependel’. Misschien staat u wel oog in oog met de moeflons, een wilde schapensoort met indrukwekkende krulhorens.

Accomodatie

Landhuis Noorderheide en de bijbehorende tuinen zijn rijksmonumenten. In de periode 2009/2010 is het dak volledig vernieuwd, het interieur gerenoveerd en meubilair aangeschaft dat het huis weer volledig zijn oorspronkelijke sfeer heeft teruggegeven. Noorderheide beschikt over een bijzondere zitkamer met een weids uitzicht over de heide en een ruime eetkamer. De 13 authentieke slaapkamers volgen volledig de stijl van de architectuur, met veel oog voor details.

In de volledig verbouwde garagevleugel bevindt zich een multifunctionele ruimte met moderne vergaderfaciliteiten.

Midden in het bos ligt een (onverwarmd) zwembad dat geheel in stijl van het woonhuis aangelegd is. Ook is er op het landgoed een hardcourt tennisbaan.

Contact

Landgoed Noorderheide is per auto goed te bereiken zowel via de A1 Amersfoort-Hengelo als via de A28 Amersfoort-Zwolle. Ook het openbaar vervoer zet u voor de deur af.

Klik hier voor het downloaden van een printversie van een uitgebreide routebeschrijving.

U kunt ook eenvoudig via Google maps uw route naar Landgoed Noorderheide plannen.

Plan hier uw route via Google Maps.

logo Landgoed Noorderheide