down

Gastvrijheid, Eigenheid en Openheid

Schitterende architectuur, gecombineerd met bos, heide, water en uitzicht; dat is wat een verblijf op Landgoed Noorderheide zo bijzonder maakt. Mede door de voormalige bewoners is het landgoed van 18 hectare authentiek en puur gebleven. Het landhuis is door zijn bijzondere ontwerp één met de natuur en leent zich hiermee bij uitstek voor ‘heisessies’.

De Stichting Elise Mathilde Fonds is sinds 2008 eigenaar van Landgoed Noorderheide en stelt vanuit haar doelstellingen het landgoed kosteloos beschikbaar voor maatschappelijke doeleinden. Daarnaast wordt Landgoed Noorderheide verhuurd voor zakelijke bijeenkomsten. Voor beide gelegenheden geldt dat een aanvraag moet worden ingediend die door het stichtingsbestuur zal worden beoordeeld.

Maatschappelijk

Stichting Elise Mathilde Fonds stelt Landgoed Noorderheide “om niet” ter beschikking aan instellingen die er een activiteit organiseren waarvan de verwachting op langere termijn is dat de uitwerking ervan bijdraagt aan de maatschappelijke cohesie in Nederland.

Dit kunnen zijn:

Instellingen die een algemeen sociaal, cultureel of ideëel doel nastreven. Voorwaarde is dat deze stichtingen of verenigingen zonder winstoogmerk opereren, statutair gevestigd zijn in Nederland, hun activiteiten in Nederland ontplooien en zo min mogelijk bezoldigde bestuursleden en medewerkers hebben. 

Zakelijk

Landgoed Noorderheide is een besloten landgoed en daarmee bijzonder geschikt voor zakelijke bijeenkomsten, ‘stille’ conferenties of trainingen, dit alles zowel met als zonder overnachting. Wanneer u op Noorderheide verblijft, is dat in volledige exclusiviteit: er zijn geen andere gasten dan uw groep. Uiteraard is er de mogelijkheid lunch en diner te laten verzorgen.

Als u gebruik wilt maken van Noorderheide kunt u contact opnemen via email of telefoon. Uw aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door het bestuur van de Stichting Elise Mathilde Fonds.

Geschiedenis

D.G. van Beuningen, koopman, reder, industrieel en kunstverzamelaar, heeft woonhuis Noorderheide in de periode 1939 – 1941 laten bouwen door architect Frits Eschauzier. Het is de verdienste van het ontwerp en de uitvoering ervan dat het enorme complex niet detoneert in het landschap. Het huis was ooit een klein privé-museum door de kostbare verzameling schilderijen die er hingen. Deze verzameling is in 1958 geschonken aan het museum Boijmans, dat als dank ‘Van Beuningen’ aan zijn naam toevoegde. Tot begin 2008 hebben nazaten van D.G. van Beuningen in het landhuis gewoond.

De plattegrond van het huis laat zien dat er twee parallel geplaatste vleugels zijn, aan weerszijden van een open binnenhof. Op het zuiden liggen in het verlengde van elkaar de woon-, werk- en eetkamer; op het noorden bevinden zich de keuken en de dienstvertrekken.

De noordflank ligt in de beschutting van een bosrand, de zuid- en westzijden hadden indertijd een vrij uitzicht over het ruige, glooiende heidelandschap. Zicht was er tot het vijf kilometer verderop gelegen landgoed Stakenberg. Zichtlijnen waren sowieso belangrijk voor Eschauzier, vandaar ook het enorme venster en de glazen pui in de zuidwesthoek. Met een erker in de oostmuur zorgt Eschauzier voor een ontbijthoek die als het ware ‘buiten’ staat. Dit geldt in nog grotere mate voor de grote dakkapel in de voormalige ouderlijke slaapkamer. Deze hangt zo ongeveer buiten de gevel, waardoor de ervaring van de weidsheid van het landschap goed tot zijn recht komt.

Voor de decoratie zijn diverse kunstenaars door Eschauzier ingeschakeld. Han Richters (bekend van het Nationaal Bevrijdingsmonument Wageningen) maakte het reliëf boven de ingang, Hildo Krop nam het reliëf op de binnenplaats voor zijn rekening en Erna van Osselen ontwierp de glas-in-loodramen in de verbindingsruimtes. Nel Klaassen ten slotte, vervaardigde een intarsia (inleg) versiering in de marmeren vloer van de hal en voorzag de schouw van de open haard in de woonkamer van een reliëf van Sint Joris.

Inmiddels is landhuis Noorderheide plus de bijbehorende tuinen een rijksmonument.

Bron: Jouke van der Werf, ‘F.A. Eschauzier, een orde voor de zintuigen’, 1999, uitgeverij 010.

Omgeving

Landgoed Noorderheide ligt in een uitgestrekt bos- en heidegebied, het Centraal Veluws Massief. Ten noorden en oosten wordt het begrenst door het Vierhouterbos, aan de zuidkant ligt het Elspeterbos en de Elspeterhei bevindt zich ten westen van het landgoed. De bossen, heidevelden en stuifzandgebieden hebben een grote diversiteit aan vegetatie. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, dassen, vossen, konijnen en eekhoorns bewonen samen met vele andere dieren dit Veluwse grondgebied.

Er zijn meer dan genoeg fiets- en wandelroutes: van een korte wandeling naar Vierhouten tot een urenlange fietstocht. Maar wie gewoon even naar buiten wil, kan uiteraard prima terecht op de achttien hectare die u binnen de omheining van het landgoed ter beschikking staan. U loopt bijvoorbeeld naar meertje ‘De Diependel’, verscholen in het bos. Misschien staat u wel oog in oog met de moeflons, een wilde schapensoort met indrukwekkende krulhorens.

 

 

Accommodatie

Landhuis Noorderheide en de bijbehorende tuinen zijn rijksmonumenten. In de periode 2009/2010 is het dak volledig vernieuwd, het interieur gerenoveerd en meubilair aangeschaft dat het huis weer volledig zijn oorspronkelijke sfeer heeft teruggegeven. Noorderheide beschikt over een bijzondere zitkamer met een weids uitzicht over de heide. Ook de ruime eetkamer heeft een prachtig uitzicht. U kunt hier met 24 personen dineren. De elf authentieke slaapkamers volgen volledig de stijl van de architectuur, met veel oog voor detail.

In de voormalige garagevleugel bevindt zich een multifunctionele ruimte met moderne vergaderfaciliteiten. In 'carré-opstelling' is er ruimte voor maximaal 24 personen.

Midden in het bos ligt een (onverwarmd) zwembad dat geheel in stijl van het woonhuis aangelegd is. Ook is er op het landgoed een hardcourt tennisbaan.

Contact

  • Landgoed Noorderheide Elspeterbosweg 179, 8076 RB Vierhouten
  • Beheerders Roos Hijmans en Thijs Punte
  • Telefoon +31 (0)577 411 265
  • Mobiel +31 (0)6 21 55 07 21
  • E-mail info@landgoednoorderheide.nl

Landgoed Noorderheide is per auto goed te bereiken zowel via de A1 Amersfoort - Hengelo als via de A28 Amersfoort - Zwolle. Ook het openbaar vervoer zet u voor de deur af.

Landgoed Noorderheide beschikt over 2 laadpalen (4 laadplaatsen) voor het opladen van uw elektrische auto. 

Klik hier voor het downloaden van een printversie van een uitgebreide routebeschrijving.

U kunt ook eenvoudig via Google maps uw route naar Landgoed Noorderheide plannen.

Plan hier uw route via Google Maps.

logo Landgoed Noorderheide

Aanvraag maatschappelijk verblijf

Voor het aanvragen van een maatschappelijk verblijf beantwoordt u onderstaande vragen. Wij zullen proberen zo snel mogelijk een reactie hierop te geven.